Nadmiar cukru w diecie ogranicza dowóz potrzebnych organizmowi składników, a także niszczy cenne zasoby zgromadzone w ciele. Cukier nie zawiera nic, poza czystą energią. Zjadając go w dużych ilościach zmuszamy trzustkę oraz wiele narządów do ogromnego wysiłku.
W trzustce może rozwinąć się nadwrażliwość na glukozę, co objawia się produkcją zwiększonej ilości insuliny. Wysoki poziom cukru i insuliny w krwiobiegu przyczynia się z kolei do wzrostu ciśnienia, trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu. Cukier niszczy ściany naczyń krwionośnych, zwiększa ryzyko zmian zapalnych i miażdżycowych.
Składnik ten obecny jest niemal we wszystkich gotowych produktach i potrawach. Naszpikowane są nim nawet takie wynalazki, jak majonez, ketchup, musztarda, czy parówki. Zjadamy go sporo także w płatkach śniadaniowych, owocowych serkach, jogurtach i mlecznych deserach.
Jak się okazuje, stając się nawet całkowitym abstynentem cukru, nie jesteśmy w stanie uniknąć go całkowicie. Bardzo często ograniczając spożycie cukru do minimum i tak spożywamy go kilka łyżeczek dziennie. Dlatego, aby ograniczyć spożycie tego składnika, cukier w czystej postaci powinien najlepiej całkowicie zniknąć z naszego menu.
Nadmiar słodkiego smaku w pożywieniu, bez względu na źródło jego pochodzenia, zaburza równowagę białkowo-węglowodanową. Osłabia m.in. nerki i nadnercza, pozbawia organizm minerałów. Cukier niszczy zęby i sprzyja próchnicy. Jest przyczyną chorób serca, zawału i cukrzycy typu II.
Powoduje otyłość i rozregulowuje gospodarkę hormonalną. Osłabia wzrok. Obniża odporność organizmu. Wpływa na rozwój nowotworów. Przyspiesza procesy starzenia się organizmu i powoduje wypadanie włosów. Lista jest długa, ale ludzie są od cukru uzależnieni…
Ważne wiadomości na temat cukrów:
– cukier najmniej szkodzi po wysiłku fizycznym
– lepiej zjeść większą porcję domowego ciasta raz w tygodniu, niż małego batona codziennie
– owoców nie można jeść bez ograniczeń
– pieczywo pszenne oraz przetwory zbożowe z jasnej mąki należy traktować podobnie jak czysty cukier
– słodki przysmak najlepiej spożyć po posiłku z niską zawartością tłuszczu
– należy unikać słodzenia a także słodkich napojów i soków
– nie popijamy tłustych potraw słodkimi napojami